Dairy Ép Kft.

DAIRY ÉP KFT.

Cím: H - 2100, Gödöllő, Isaszegi út 168.
Tel.: +36 70 377 42 23
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dairy ÉP Kft.

A XXI. század fejéstechnológiája

A Csípőteleken megépített világszínvonalú tehenészeti telep „lelke” a 72 állásos Xcalibur 360EX körforgó fejőberendezés. Kialakítása, szerkezete, a felhasznált anyagok és a beépített elektronikus eszközök minősége, továbbá az automatizálás színvonala azt a célt szolgálja, hogy az adott igényeket bármilyen körülmények között maradéktalanul ki tudja elégíteni az év 365 napján. A telep maximális feltöltöttségének elérésekor a berendezés képes lesz naponta háromszor 2200 tehenet megfejni, ami napi 6600 fejést jelent 32 literes fejési átlag mellett. Ez legkevesebb 70 000 liter tejet jelent naponta, maximum 15 óra alatt.

60 1 A XXI SZAZAD FEJESTECHOLOGIAJA

Az Xcalibur 360EX körforgó rendszerű fejőberendezés
működés közben. Napi 6600 fejés az év 365 napján

Nem vitás, hogy a tejtermelés folyamatában a jó tenyészanyag, azaz a jó tejelőképességű tehén játssza a kulcsszerepet. A második helyen ki kell emelni az állomány takarmányozását és az állatokat érő stresszhatások csökkentését célzó tartástechnológiát. De a gazdaságosság felé vezető úton a siker el is maradhat, ha a fejőberendezés nem képes kinyerni a megtermelt tejet. Ezt ismerte fel a BouMatic cég, amikor megalkotta mottóját: „A fejőberendezésnek a rendelkezésre álló tejet a lehető legkíméletesebben, leggyorsabban és legtökéletesebben kell kinyernie a tőgyből”.

A csípőteleki 72 állásos fejőberendezés üzemeltetése során a tehenek átlagosan 7–8 másodpercenként követik egymást. Az állatok beterelése térszűkítő kapuval történik. A Dairy Service Kft. által kínált műszaki megoldás teljesen automatizált, nem igényel emberi beavatkozást. A kapu pneumatikus mozgatása kizárja a mechanikai sérülés lehetőségét, az állatok beterelése folyamatosan, torlódásmentesen és a lehető legkíméletesebben zajlik.

Az Xcalibur 360EX fejőberendezés körforgó platformja 10 cm vastagságú betonpadozatra csavarozott acélszerkezetből áll. A fejőszemélyzet a platform külső kerülete mentén tevékenykedik, míg a belső perem alatt, a szennyeződésektől védve helyet kaptak a pulzátorok, pulzációfigyelők, a tejmérők, a tejgyűjtő, a tejszivattyú és annak programozható vezérlőegysége. A körforgó berendezés „belseje” süllyesztett átjárón közelíthető meg, így az ott elhelyezett műszerek és berendezések karbantartását gyorsan és könnyen lehet elvégezni. A vastag betonpadozatot a tehén stabilnak és biztonságosnak érzi (nem úgy, mint a vékonyabb és könnyebb acélpadozatot), a fejés során nem változik a komfortérzete. Ezt bizonyítja, hogy az állatok a platformon való tartózkodás ideje alatt megállás nélkül, nyugodtan kérődznek, valamint a fejés befejeztével „vonakodva” hagyják el a berendezést.

Az állatok egyedi azonosítása ISO RFID (Radio Frequency Identification, rádiofrekvenciás azonosítás) fültagok és a belépő ponton elhelyezett antenna segítségével történik. Az állat fülén lévő egyedi azonosító passzív kivitelű, nem igényel energiaforrást, maga az antenna aktiválja, amikor a tehén bekerül annak hatósugarába. A BouMatic által ajánlott és a Dairy Service Kft. által forgalmazott rendszer megbízhatóságára utal, hogy a sikeres, hibamentes azonosítások aránya legalább 98%.

Optimális üzemeltetés esetén a tőgyelőkészítésre 80–90 másodperc áll rendelkezésre. A fejőkészülék felhelyezése félig automatizált, és kb. 3–5 másodpercet vesz igénybe. A levétel teljesen automatikus, és akkor következik be, amikor a tejfolyás egy előre beállított érték alá csökken (általában 720 ml/perc). A levevő automatika egyes egységei és működési mechanizmusai az amerikai hadseregtől kerültek ki, megbízhatóság és anyagminőség tekintetében messzemenően a legjobbak. A tőgy fejés utáni utókezelését (fertőtlenítését) egy ember manuálisan végzi.

A tej kinyerésére Flo-Star MAX fejőkészülékeket használnak. Jelenleg ez az egyik legjobb fejőkészülék a piacon. Tömegét tekintve a világ legkönnyebb készüléke, jól illeszkedik a tőgy anatómiájához és felhelyezett állapotban minimális terhelést gyakorol a tőgyre. Maximális tejáteresztő képessége 20 liter/perc, ami lehetővé teszi a kiemelkedő tejhozamú tehenek problémamentes fejését is. A pulzációs paramétereket a Pulse-O-Rater egység fejőkészülékenként állandóan, ezredmásodperces pontossággal figyeli és rögzíti. Az értékek a központi számítógép monitorján tekinthetők meg, ami lehetővé teszi a pulzáció valós idejű megfigyelését és az esetleges hibák azonnali észlelését. A rendszerre jellemző, hogy teljes terhelés alatt a vákuumingadozás nem haladja meg a 2 kPa-t. A FloStar fejőkészülékkel a teljes tejleadás 3–5 percet vesz igénybe úgy, hogy az első 2 percben a tej 55–60%-át nyeri ki. Az egyenletes fejés és a lehető legrövidebb fejési idő minimumra csökkenti a tőgystresszt.

A fejőszemélyzet munkáját rendkívüli módon megkönnyítik a kabinetszekrényeken elhelyezett TouchPoint készülékek. Fejés közben a TouchPoint egyrészt megjeleníti az összes fontos adatot (állás száma, tehén azonosító száma, fejés ideje, megfejt tej mennyisége stb.), másrészt pedig a készülék mindkét oldalán elhelyezett színes LED lámpák tájékoztatják a személyzetet a fejés menetéről és az esetlegesen bekövetkezett rendellenességekről. A LED lámpák több színű állandó vagy villogó fényei több mint 90°-os szögben (a forgó platform mellett állva, adott helyről nézve 10 állással „hátra” és 10 állással „előre”) jól láthatók, így a személyzetnek bőven van ideje a beavatkozásra és a fellépő hiba elhárítására. Ezen túlmenően a készülék utasítások bevitelére is alkalmas (pl. adott tehén kiválogatása a fejés után).

60 2 A XXI. SZAZAD FEJESTECHNOLOGIAJA pulzator

A körforgó fejőberendezés belső pereme mentén elhelyezett
egységek. Külön kiemelve a tejmérők (balra), a Pulse-O-Rater (jobbra
fent) és a tejszivattyú programozható vezérlője (jobbra középen)

61 1 A XXI. SZAZAD FEJESTECHNOLOGIAJA TouchPoint

A TouchPoint készülék. A 71. álláson a tehén 4,5 perc alatt 14 liter tejet adott.
A fehéren világító LED lámpák jelzése szerint a tejleadás
problémamentesen zajlott le

A fejőplatform elhagyása után a visszatérő folyosón lehetőség van a tehenek előre beállított paraméterek szerinti kiválogatására. A folyamat teljesen automatizált, nincs szükség texasi kapura a tehenek megállításához. Az ott elhelyezett antenna a tehénazonosító szám leolvasása után „jelez” a válogatókaput működtető automatikának, amely a kapu megnyitásával „félretereli” az állatot. A válogatókapu kialakítása és működtetése olyan, hogy nem torlódhatnak az állatok a visszatérő folyóson.

Szintén a visszatérő folyosón történik az állatok lábápolása, vegyszeres kezelése. A tehenek két kádon haladnak át. Az első tiszta vízzel van feltöltve, a másik pedig vegyszeroldattal. A megfelelő oldatkoncentrációért az automatika felel, és szintén az automatika vezérli a víz- és oldatcserét.

Figyelembe véve a rendszer folyamatos, napi 15 órán át tartó működtetését, a legfontosabb elvárás az üzemzavarmentes állapot biztosítása. Ez kötelezővé teszi a legfontosabb technikai egységek duplikálását. Így például a rendszer tartalmaz 2 db kenés nélküli frekvenciaváltásos vákuumszint-szabályozással rendelkező vákuumszivattyút, dupla hidraulika rendszert a platform mozgatásához, két kompresszort a sűrített levegő előállításához és a pneumatikus rendszerek üzemeltetéséhez stb. A duplikált berendezések üzemeltetése felváltva történik, azaz a rendszerek élettartama is duplájára nő. Meghibásodás esetén pedig az átállás perceket vesz igénybe, azaz nincs hatással a fejés folytonosságára.

61 2 A XXI. SZAZAD FEJESTECHNOLOGIAJA LABAPOLAS

Lábápolás a visszatérő folyosón. Egyszerű és hatásos
módszer a lábak egészségi állapotának megőrzéséhez

A megfejt tej továbbítását nagyteljesítményű szivattyúk végzik 100 mm átmérőjű rozsdamentes acélvezetéken és papírszűrőkön keresztül. A szűrő itt is dupla kialakítású. A tejhűtés két lépcsőben valósul meg. Először egy 7000 liter/óra teljesítményű hőcserélőn keresztül halad át, amely csapvízzel 22°C-ra hűti le a tejet. A hőcsere során nyert langyos vizet az állatitatók felé vezetik el. A tej tárolási hőmérsékletre történő hűtése a második lemezes hőcserélőben valósul meg. A „hideg energiát” egy 8+4 elpárologtató lappal szerelt csörgedeztető hűtővel valósítják meg. A tejből kinyert hőenergia melegvíz előállítására használható fel, a végleges hőmérsékletre lehűtött tej pedig 4 db 30 000 l-es, rozsdamentes acélból készült, hőszigetelt tejtároló silóba jut. A hűtőrendszer állandóan méri a bemenő és a kimenő tejmennyiséget és a hőmérsékletet.

61 3 A XXI. SZAZAD FEJESTECHNOLOGIAJA PUFFER TEJTARTALY TEJSZURO LEMEZES HUTO

A puffer tejtartály (hátul), a tejszűrők (középen) és
a lemezes hűtők (elöl). A végeredmény 3 °C-os szűrt tej

A fejőberendezés és a teljes vezetékrendszer tisztításáért a CIP-automatika „felel” (CIP = Clean In Place, magyarul helyben tisztítás). Semmilyen szerelési vagy egyéb munkákra nincs szükség, elég a fejőkészülékeket a mosótálcára helyezni és elindítani a mosási üzemmódot. Ettől kezdve a mikroprocesszoros számítógép veszi át az irányítást.

A fejőberendezés külső mosása-tisztítása egy habosító automatika segítségével történik. Ez a berendezés a mosóoldatot felhabosítva juttatja az üresen forgó fejőberendezésre. 15–20 percnyi várakozás után megtörténik a habos oldat eltávolítása, és kezdődhet a CIP-rendszer használata.

61 4 A XXI. SZAZAD FEJESTECHNOLOGIAJA TEJHABOSITO

A habosító berendezés munka közben.
A tisztaság megteremtésének első lépése

A BouMatic SmartDairy menedzsmentrendszere az üzemeltető kezébe adja a tehenészeti telep teljesen integrált irányítását. A rendszer moduláris felépítése lehetővé teszi annak folyamatos bővítését és továbbfejlesztését, a régi és az új eszközök együttműködését, folyamatos integrálását. A valós idejű adatok ismeretében az éppen zajló fejési folyamatba való beavatkozás gyors és hatékony. Az egyedre, csoportra vagy egész tehénállományra vonatkozóan elkészített összesítők, táblázatok, diagramok és jelentések segítenek a lehető legjobb intézkedések és stratégiai döntések meghozatalában. Az adatvesztés elkerülése céljából a tárolás két helyen történik (a SmartDairy vezérlőben és a központi számítógépben), a szinkronizálás folyamatos. Ezen túlmenően, műszaki hiba miatt (pl. kábelszakadás) bármelyik részegység önállóan, adatvesztés nélkül is képes működni és rögzíteni az adatokat, a hiba elhárítása után pedig automatikusan továbbítja azokat a központi számítógépre.

A SmartDairy rendszer sikeresen használható bármilyen új vagy felújított létesítményben, bármilyen nagyságú tehénállományban, bármilyen fejőberendezésen és bármilyen fejőrendszer-fajtán. Jelenleg a Dairy Service Kft. munkatársai véglegesítik a rendszerszoftver magyar fordítását, a teljes magyar változat 2013. elején lesz elérhető.

61 5 A XXI. SZAZAD FEJESTECHNOLOGIAJA SmartDairy

A SmartDairy vezérlő (balra fent) és a központi számítógép.
Nélkülözhetetlen adatok a gazdaságosság és a hatékonyság
feltételeinek megteremtéséhez

A csípőteleki tehenészeti telepen a Dairy Service Kft. által végrehajtott fejőházi fejlesztés minden szempontból kielégíti a XXI. századi fejéstechnológiával szemben támasztott igény- és követelményrendszert, jelentős mértékben hozzájárulva a gazdaságosság és a jövedelmezőség hosszú távú megteremtéséhez. A fejőház sikeres megépítése, tesztelése, üzembe helyezése és végleges átadása nem valósult volna meg a Dairy Service Kft. munkatársainak közel húsz éves, folyamatosan bővülő gyakorlati tapasztalata, szakmai tudása, valamint a szakma iránti elkötelezettsége és hozzáállása nélkül.

61 6 A XXI. SZAZAD FEJESTECHNOLOGIAJA Dairy Service   61 7 A XXI. SZAZAD FEJESTECHNOLOGIAJA BOUMATIC LOGO

Forrás: agronaplo.hu