Dairy Ép Kft.

DAIRY ÉP KFT.

Cím: H - 2100, Gödöllő, Isaszegi út 168.
Tel.: +36 70 377 42 23
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dairy ÉP Kft.

Szakmai Nap a Bóly Zrt. Csípõteleki Tehenészeti Telepén

Ádám János vezérigazgató nyitóelőadásában elmondta, a rendezvény célja „a tudás és tapasztalat átadása”. A Bonafarm Csoport, mint a legnagyobb vertikális integráció hazánkban, az eredményes működés mellett feladatának érzi a legkorszerűbb ismeretek átadását az érdeklődő gazdák számára. A cégcsoport a hazai termőterület 0,5%-án gazdálkodik, a csípőteleki most átadott telepen 25 millió liter tej termelése a cél évente, ami 1,5%-át teszi ki az ország összes termelésének. A 2500 férőhelyes szarvasmarhatelep 2 évvel a munkák megkezdése után került átadásra.

62 1 SZAKMAI NAP BOLY ZRT CSIPOTELEKI TEHENESZETI TELEP ADAM JANOS

Ádám János (Bóly Zrt.)

Barkóczi Tibor a kivitelező és tervező cég (Dairy Service Kft. és Dairy Ép Kft.) többségi tulajdonosa ennek a két évnek a főbb állomásait vette sorra előadásában. Kiemelte, a beruházást úgy kellett lebonyolítani, hogy a működő 1400-as tehenészet napi munkafolyamatait nem zavarhatták. Úgy kellett bontani és építkezni, hogy az állatok zavarása minimális legyen. Egy üzemelő farmon folyt a kivitelezés, melynek nyomán a ma elérhető legkorszerűbb épületeket és technológiákat szerelték fel.

Magyarországon itt került először üzemi szinten beépítésre a homok-visszaforgatásos almozás. A trágyakezelő technológia számos egyéb korszerű újdonságot is tartalmaz, mint például a homokülepítő rendszer. Néhány szám az építkezésről: a teljes terület 16 hektár, 175 ezer m³ földet mozgattak meg, 90 ezer m² parkosítást végeztek el, csak a fejőházba 106 tonna acélt szereltek be, az istállókba további 732 tonnát, a fedett területek összesen 36 ezer m²-t tesznek ki és 8390 m közművezetéket fektettek le.

62 2 SZAKMAI NAP BOLY ZRT CSIPOTELEKI TEHENESZETI TELEP BARKOCZI TIBOR

Barkóczi Tibor (Dairy Service és Dairy Ép Kft.)

A fejőház technikai újdonságait Pákh Károly ismertette. A műszaki megoldások fejlesztése során mindig a tehén biológiáját, a tejleadás fiziológiáját tartották szem előtt. Kíméletesen, de a lehető legrövidebb idő alatt kell elvégezni a fejést, a tőgy károsítása nélkül. Az itt beépített fejőgép, ezeknek az elvárásoknak maximálisan eleget tesz.

62 3 SZAKMAI NAP BOLY ZRT CSIPOTELEKI TEHENESZETI TELEP FEJOHAZ

A Csípőteleki Tehenészeti Telep fejőháza

A Bóly Zrt. vezetése már évekkel korábban elgondolkozott azon, ha megépítenek egy világszínvonalú tehenészeti farmot, 2500 tehénnel egy kerítésen belül, vajon az üzemeltetéshez lesz-e elég felkészült szakemberük? A megoldást a Holstein Genetika Kft.-n keresztül, amerikai oktatatóprogramokhoz való csatlakozás jelentette.

Akác Balázs, a Holstein Genetika Kft. ügyvezetője a részletekről tartott előadást. A program részét képezte a bólyi dolgozók amerikai farmokon eltöltött gyakorlat szerzését három tanfolyam keretében, illetve amerikai szakemberek magyarországi látogatásait. Az alapvető cél, a menedzsment felkészítése a farm mindennapi munkáinak levezényléséhez és a szaporodásbiológiában dolgozó szakemberek oktatása, az állomány méretéből adódó specialitásokról. Mindenki számára tanulságos, hogy mit válaszolt egy kaliforniai nagy tehenészet tulajdonosa arra a kérdésre, mi kell a minőségi tejtermeléshez? Négy dolog: jó menedzsment, jó tömegtakarmányok, jó tehénkomfort és jó genetika!

62 4 SZAKMAI NAP BOLY ZRT CSIPOTELEKI TEHENESZETI TELEP AKACZ BALAZS

Akácz Balázs (Holstein Genetika Kft.)

Éliás Dávid a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. vezető szarvasmarha szaktanácsadója, azokat a takarmányozási koncepciókat mutatta be, amik nem csak Bólyban, hanem az ország számos tehenészetében már eredményesen működnek. Az idei évben komoly kihívást jelentett a tehéntartóknak, az alapanyagok árának drasztikus emelkedése, valamint a nyári hőstresszes időszak nagysága, és hossza. A tömegtakarmányok minőségét pedig a csapadékhiány tette tönkre. Mivel a tej árának emelkedése nem tartott lépést a költségek növekedésével, ezért a takarmányos cégeknek alternatív lehetőségeket kellett és kell keresni a tej önköltségének szinten tartásához, lehetőleg a termelési szint fenntartása mellett. A tejelő tehén fehérje ellátásában alternatív lehetőséget jelentenek a növényi alkaloidák, melasz alapú, és egyéb fehérje melléktermékek alkalmazása. A Ruminolac program elindítása már három évvel ezelőtt megtörtént. Esszenciális olajok és növényi kivonatok segítségével érhetünk el kedvezőbb folyamatokat a fehérje- és más tápanyagok emésztésében. Fokozza a TMR ízletességét és természetes pufferhatást fejt ki a bendőben. A termék használatával törekszünk a bendőben az ammónia és a metán termelésének visszaszorítására. A melléktermékek közül a treonin gyártás mellékterméke – Amino-Koktél – ajánlható olcsó fehérjeforrásként, napi 1–2 kg-os mennyiségben etetve. Számos egyéb melléktermék is jó alternatívát jelenthet (pl. DDGS, CGF, Malátacsíra stb.), amennyiben az ára kedvező és az elérhetőségük folyamatosan biztosítható. Fel kell hívni a figyelmet a kukorica alapú melléktermékek esetén, a gombatoxin – mindenekelőtt az aflatoxin – szinteket folyamatosan kontroll alatt kell tartani. A szaporodás-biológiai folyamatok támogatását az esszenciális zsírsavak (omega-3 és 6) használatával érhetjük el. Az optimális arányuk beállítását érhetjük el a különböző készítményekkel. A hallgatóság megismerkedhetett a Csípőteleken etetett takarmányokkal, és receptúrákkal.

63 2 SZAKMAI NAP BOLY ZRT CSIPOTELEKI TEHENESZETI TELEP ELIAS DAVID

Éliás Dávid (Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.)

Kádár Péter a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. ügyvezető igazgatója előadásában bemutatta az általa vezetett céget és kitért a hozzáadott érték, általuk való értelmezésére. Az ország keveréktakarmány-szükséglete – a Gabonaszövetség tagjai szerint – ma csupán 3,4 millió tonna. Ez a szám 2000-ben is 2 millió tonnával volt több. A Bábolna Takarmányok 12% piaci részesedéssel bírnak a magyar takarmánypiacon jelenleg. A cég alapfilozófiája a kölcsönös bizalomra épülő értékteremtés és minőség biztosítása. A szarvasmarha termékek piacának 14%-át tudhatják magukénak, ami kb. 23 400 db tejelő tehén takarmányozását jelenti. A szaktanácsadás egyik fontos részét képezi tevékenységüknek, minden partner számára egyedi igényeik szerint állítják össze a legoptimálisabb receptúrákat. Kiegészítve a telepi diagnosztikai, állategészségügyi és menedzsment tanácsadással.

63 3 SZAKMAI NAP BOLY ZRT CSIPOTELEKI TEHENESZETI TELEP KADAR PETER

Kádár Péter (Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.)

A rendezvény a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete által adományozott tábla felavatásával és a résztvevők teleplátogatásával ért véget.

63 1 SZAKMAI NAP BOLY ZRT CSIPOTELEKI TEHENESZETI TELEP

A szakmai nap érdeklődői teleplátogatáson vehettek részt

Forrás: agronaplo.hu