Dairy Ép Kft.

DAIRY ÉP KFT.

Cím: H - 2100, Gödöllő, Isaszegi út 168.
Tel.: +36 70 377 42 23
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dairy ÉP Kft.

Magyarország legkomfortosabb tehenészeti telepe

A Bóly Zrt. nemrég átadott csípőteleki tehenészeti telepe, amelynek a generál kivitelezője a Dairy Ép Kft., joggal nevezhető Magyarország legkomfortosabb tehenészeti telepének. A Dairy Ép Kft. által alkalmazott építészeti és műszaki megoldások elsődleges célja az optimális tehénkomfort feltételeinek a megteremtése volt, ami az eddigi tapasztalatok alapján teljes mértékben sikerült is.

A Bóly Zrt. csípőteleki tehenészeti telep két termelőistállójának méretei is lenyűgözőek: 33 m széles, 375 m hosszú, 10,5 m legnagyobb belmagasságú, egyenként 1108 tehén befogadására alkalmas épületről van szó. De az optimális tehénkomfort megteremtése szempontjából igazán fontos megoldások az épületen belül kerültek megvalósításra.

Építészeti szempontból az úgynevezett négysoros termelő istálló acélszerkezetes konstrukciójú, mindkét hosszanti oldala nyitott, ahogy a tetőgerinc is. Ez - a tető megfelelő hajlásszögével együtt - biztosítja a legjobban a természetes szellőzést. Az istálló mindkét szélén 2x2 sorban elhelyezett pihenőboxok állnak az állatok rendelkezésére. Az egy oldalon található 2 pihenőbox-sort közlekedő út választja el egymástól. Ugyanilyen közlekedő út található a belső pihenőbox-sor és az istálló közepén kialakított etetőtér között. A pihenőboxokban a tehenek egymáshoz képest háttal fekszenek. Egy-egy pihenőbox szélessége 1,25 m, a pihenőbox-korlátok 2"-os (50 mm-es) átmérőjű hajlított horganyzott acélcsőből készültek. Így minden egyes állatnak megfelelő méretű, nyugodt helye van az istállón belül.

A megrendelő kérésére a Dairy Ép Kft. szakemberei a hagyományos almozást, illetve almozó anyagot speciális szemcseméretű homokkal váltották fel. A homok gyorsan átengedi a nedvességet, javítja a tehenek komfortérzetét, a tőgy tisztább, kevésbé szennyezett, és ennek köszönhetően egyrészt javul a tőgy egészségi állapota, másrészt pedig a fejőházi tőgyelőkészítés gyorsabban és hatékonyabban végezhető el.

k27

Az istállón belüli közlekedőutak csúszásmentesítését hosszanti irányban kialakított bordákkal oldották meg. A padló betonfelületén kialakított hosszirányú bordák nemcsak csökkentik az állatok megcsúszásának veszélyét, hanem meg is könnyítik a trágya öblítéses eltávolítását.

Az öblítéses trágyaeltávolítás megvalósításához az istálló padozata és ezen belül a közlekedőutak 2%-os lejtéssel készültek. Az istálló teljes hosszára vetítve ez 7,5 m szintkülönbséget jelent. A sikeres trágyaeltávolítás szempontjából a lejtési szög pontos betartása kiemelt fontosságú: ha a lejtés mértéke nagyobb, akkor a folyadék túl gyorsan átzúdul az istállón, maga mögött hagyva a trágya jelentős részét, ha pedig kisebb, akkor tócsákban összeállva marad az istálló padlóján.

A naponta többször leöblített trágya, kikerülve az istállóból először a trágyacsatornába jut, onnan pedig a homokülepítőbe. Az ott leülepedett, alomként szolgáló homok kitárolás és száradás után újrahasznosítható. A homokülepítő után a trágya bukógáton keresztül bekerül a gyűjtőmedencébe. Homogenizálás után a trágyaszeparátor szilárd és folyékony részekre bontja az anyagot. A szilárd rész bekerül a száraztrágya-tárolóba, a híg rész pedig a szigetelt földmedencébe. A rendszer érdekessége, hogy az újabb trágyaöblítéshez használt folyadékot a homogenizáló medencéből szivattyúzzák ki, így a művelet vízigénye minimális. Szükség esetén, ha a gyűjtőmedencében tárolt trágya sűrűsége nem megfelelő, a hígtrágyatárolóból hígítható.

k28Az istállókban LB220 típusú, 220 cm széles, víztakarékos itatók szolgáltatják a friss ivóvizet az állatok számára. Az itatók megközelítése teljesen akadálymentes, a legmelegebb időszakban (amikor az ivóvízfogyasztás a legnagyobb) sem torlódnak fel az állatok az itatók környékén. A termosztáttal felszerelt, fűthető itatók a legnagyobb téli hidegben sem fagynak le.

Az állatok etetése az istálló közepén kialakított etetőútról történik. Az etetőút két szélén található a nyakfogóval felszerelt etetőtér. A nyakfogók elsősorban az istállóban végzett állatorvosi beavatkozásokat könnyítik meg (az állatorvos gyorsabban tudja megtalálni a keresett tehenet, és könnyebben tudja végrehajtani rajta a kívánt beavatkozást, anélkül, hogy megszokott környezetéből kiemelné). Az etetőtér betonpadozata tükörsima, műgyanta bevonatú.

További érdekesség a takarmánysöprő robot használata, amelynek feladata, hogy visszasöpörje a tehenek elé a szétszórt takarmányt, amelyet az állatok már nem tudnak elérni. Európában is egyedülállónak számít, hogy a robot ilyen hosszú istállóban is működik.

k29A hőstressz negatív hatásainak kiküszöbölésére a leghatékonyabb és egyben energiatakarékos módszer az istállón belüli mikroklíma-szabályozás, amit a Dairy Ép Kft. szakemberei oldalfüggönyökkel, szellőző ventilátorokkal és párásító vízpermetezőkkel valósítottak meg. Az istálló mindkét hosszoldalán elhelyezett függönyök szükség esetén árnyékolják a belső teret és védik az állatokat a széltől, a csapadéktól és a hőmérséklet-ingadozásoktól. A pihenőboxok felett, 2-2 sorban, 10 méterenként elhelyezett ventilátorok segítik az istállótér átszellőzését. A vízpermetezők nedvesítik a tehenek testfelületét, a ventilátorok által létrehozott légárammal együtt hűsítő hatást fejtenek ki az állatokra. Az összes mikroklíma-szabályozó berendezést emberi beavatkozást nem igénylő automatika vezérli: a környezeti klímaviszonyok függvényében emeli fel és ereszti le az oldalfüggönyöket, be- és kikapcsolja a ventilátorokat, elindítja és leállítja a vízpermetezőket. Ennek köszönhetően az energiafogyasztás optimális határokon belül tartható, a plusz költségek is megtérülnek a tejhozamok szinten tartásának köszönhetően (a hőstressz által okozott termeléscsökkenés jelentősen csökkenthető).

Az istállók mesterséges világítása szintén automatikusan vezérelt, optimálisan igazodik az állatok alvási és táplálkozási igényeihez.

k30Végezetül, a Dairy Ép Kft. szakemberei szaktudásuknak és több éves tapasztalatuknak köszönhetően a továbbiakban is igyekeznek hatékony partnerei lenni minden olyan cégnek, amely nagyobb és kiegyensúlyozott tejhozamok elérésére törekszik.

Forrás: tamlap.hu